top of page

Hulde aan de liefde binnen het leiderschap!

Bijgewerkt op: 27 aug. 2022


Yessss! Er is steeds meer aandacht voor de zachtere relationele waarden bij bedrijven en mogelijk ook bij jou in je bedrijf. 

‘Business as usual’ is een ‘no go’ en maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen is een onderwerp dat niet meer opzij gewuifd kan worden. Thema's als gelijkwaardigheid, discriminatie en racisme die de laatste tijd op de voorgrond staan maken dat maar al te duidelijk.


Het is daarbij altijd weer de vraag of het bij woorden blijft of dat het zichtbaar is in de praktijk. En de praktijk leert dat echte zichtbare resultaten pas ontstaan als er ruimte is voor ‘bezieling’ op de werkvloer.

Wij zijn biologisch gezien super verzorgende en van elkaar afhankelijke knuffelwezens. 

Helaas hebben we ook te maken met beïnvloeding door politieke leiders, kerk en media die vaak ons gevoel van afgescheidenheid en hulpeloosheid vergroten.


Daarom is praten over LIEFDE in het openbaar iets nieuws. Zeker zakelijk gezien!


Toch is het van meerwaarde als het woord ‘LIEFDE’ meer opgenomen wordt in het zakelijke vocabulaire.

Liefde als economische kracht is niet langer vreemd of voor de zwakken. Integendeel; het is een onmisbare waarde om te overleven in een wereld die snel verandert en verschuift van een ik-individualiteit naar een collectieve wij-oriëntatie.


Maar zoals het altijd gaat, het begint met de leiding. De stuurlui daarboven aan die berg van het leiderschap.

Helaas zijn juist die stuurlui aan de top vaak uit beeld en wordt de leiding gedelegeerd aan wat we ‘management’ noemen en waar treurig genoeg vaak amper empathisch leiderschap te bekennen valt en waar vooral gekeken wordt naar meetmare (korte termijn) cijfers.


Als je als manager of ondernemer wilt dat je werknemers veranderen slaag je daar alleen in door in de eerste plaats te snappen wat jou als persoon motiveert. 


Jouw medewerkers prikken namelijk dwars door je heen als ze die intrinsieke motivatie en oprecht handelen niet bij je opmerken. En geloof me, onbewust heeft iedereen zijn of haar voelsprieten uitstaan. 

Daarom is het waardevol om nieuwe perspectieven toe te voegen aan persoonlijke groei en de bedrijfscultuur waar je werkzaam bent: spiritualiteit en zingeving. 


Dat zijn dé thema’s die zorgen voor een optimale verbinding tussen je hoofd en je hart en een optimale werkcultuur dat op de langere termijn de meetbare cijfers als een raket de lucht in laat schieten.

Waarom? Je schept integriteit en vertrouwen als leider. Als jouw medewerkers hun leidinggevende vertrouwen vertaalt zich dat door in een vertrouwen naar collega’s.


En voelt iemand zich veilig en gewaardeerd zal ruimte ontstaan om meer verantwoordelijkheid te durven nemen. Veiligheid is een essentieel WAARDENgoed binnen een succesvolle afdeling of bedrijf.


Organisaties die hoge prestaties benadrukken doen er dus goed aan om zachte waarden op te nemen in hun beleid.


Omarm dus de zachte eitjes en respecteer ze!

Ieder bedrijf of organisatie kun je namelijk zien als een levend organisme met jawel, een tikkend hartje versus een tijdbom dat ieder moment kan ontploffen als alleen naar cijfers gekeken wordt. 


Het zakelijk hart erkennen zal leiden tot meer autonome kracht die door ieder gedragen wordt. En dan heb je het gros van je werkzame populatie aan je zijde. Wat wil je nog meer?


Er zijn nog steeds veel managers die bang en beschaamd zijn om het woord ‘liefde’ in hun vocabulaire te gebruiken. Het is de oude manier van denken dat moed en kracht worden gevonden in agressie en dat compassie als zwak weerspiegelt.


Een leider die de moed heeft om nederig, vergevingsgezind en liefdevol te zijn, is authentiek. Zo’n leider is inspirerend en veel effectiever. Liefde en waarheid zijn hierdoor belangrijke economische instrumenten. 

53 weergaven0 opmerkingen
bottom of page